Pagini

marți, 3 iunie 2014

Read a book

A venit vara.Dupa lungi zile de zapada de un metru sau ploi torentiale, in sfarsit e cald si insorit. Uneori as vrea sa stau pe spate pe o pajiste inverzita, sa numar norii ce se misca incet-incet pe cerul azuriu. Uneori simti ca vrei sa iei o pauza de la viata cotidiana. Doar sa te deconectezi. Sa scapi de ganduri, de griji, de termene limita si de parerile altora. Sa te simti gol in cap: fara ganduri, fara idei, fara framantari. Sa simti ca plutesti pe propriul norisor roz. Pacat ca nu exista norisori rozi. Exista doar albi, frumosi, de vara sau gri, de ploaie.
Uneori am vrea sa calatorim, sa vedem lumea, sa cunoastem oameni, sa observam obiceiuri si unii dintre noi au o dorinta mai bizara: sa traiasca in trecut. Ar fi o dorinta normala daca prin munca asidua ar putea fi implinita, dar sa traiesti in Evul Mediu sau in anii 1800 e cam greu.Totusi speranta nu moare oricat am incerca sa scapam de ea. Avem carti. Da, carti. Acele obiecte patrate, mai mari sau mai mici, cu coperti subtiri sau groase, de buzunar sau tip enciclopedie, cu design modern sau vintage, acele obiecte minune care ne pot implini dorinta de a vedea cu ochii mintii trecutul. Nu e chiar acelasi lucru cu a trai in trecut, dar e mai mult decat nimic si inseamna mult mai aproape de implinirea dorintei noastre decat a privi in gol si a ofta. Uneori cea mai urata, cea mai veche carte contine cea mai frumoasa poveste de viata. E nevoie doar sa o deschizi si sa lasi magia sa se ridice dintre paginile ei creand un univers magic doar de tine vazut. Pentru copii a citi e o ocazie de a creste, de a acumula cunostinte si de a trai aventuri, pentru adulti e o portita de scapare din prezent, o cale de relaxare, o calatorie si o meditatie adanca asupra vietii si a aspectelor sufletului uman, o cautare si o regasire totodata.
Daca acum cateva sute de ani doar oamenii privilegiati aveau acces la cultura si puteau invata sa citeasca, in zilele de azi nimeni nu scapa de “boala” alfabetului. Daca dupa ce invata sa citeasca vor citi si fara sa fie obligati, e doar problema lor. Important e ca fiecare om are ocazia sa traiasca mai multe vieti citind, sa isi imbunatateasca memoria, capacitatea de concentrare, modul de exprimare, creativitatea, capacitatea de a se transpune in pielea unui personaj, vizualizarea si visarea totodata. Lectura e un miracol si o binecuvantare. Doar cei care nu citesc de fel pot spune altfel. Cei care au “patima” lecturii vor spune cate au invatat, cate au inteles, cum s-au dezvoltat intelectual si spiritual de cand au inceput sa citeasca din pura placere. 
Fiecare lectura e o calatorie, o poarta spre necunoscut, o cale de a ne perfectiona cunostintele, de a ne explora si cunoaste interiorul, o cale de a-I intelege mai bine pe ceilalti si de a-I ajuta eficient. Uneori solutille la problemele noastre ne apar exact dupa ce citim ceva. Uneori cartile citite ne schimba modul de a gandi, de a vedea lumea, de a judeca oamenii din jurul nostru si putem deveni mai buni, mai blanzi, mai calmi, mai iubitori sau din contra, mai agitati sau chiar ne pot face sa ramanem cu un gust amar la finalul lecturii pentru ca nu s-a terminat cum am fi vrut noi. Reactia la finalul lecturii depinde de starea noastra interioara, de atmosfera sau mediul in care citim, de “fazele lunii” si cate si mai cate. Oricum ne-am simti la final, lectura unei carti este o experienta si din orice experienta este bine sa invatam cate ceva. Analizand si punand cap la cap tot ceea ce citim putem deveni oameni mai buni,angajati mai buni indiferent de domeniul in care ne aflam cu job-ul.
Deschide o carte, deschide o usa!
Inchide o carte, deschide alta!
Pentru cei a caror pasiune o reprezinta lectura, recomand cu caldura si entuziasm urmatorul anticariat online.T rebuie sa recunosc ca am gasit aici cateva carti bune pe care sper sa le pot achizitiona in cel mai scurt timp pentru ca mor de curiozitate. Preturile sunt accesibile chiar si pentru buzunarul studentului. Buzunar mai mereu gol si gaurit, dar asta e alta poveste. Azi vorbim despre vise, sperante,toate inchise frumos in carti, asezate cu grija pe rafturile virtuale sau nu ale anticariatelor si magazinelor de toate marimile si felurile.
Pe caldura asta nimeni nu vrea sa iasa din casa unde este racoare si bine, asa ca ne putem orienta de carti accesand o librarie online. Mai usor, mai repede, mai bine. In cateva secunde comanda este trimisa si analizata, iar cartile apar cuminti in noua casa prin posta sau curier, dupa preferinte.
O zi in care nu ai citit este o zi pierduta!Image

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai fost aici?Scrie 2 cuvinte.